Här får Ni ett litet axplock av vad som finns i sortimentet. Kom gärna in och titta runt i hyllorna,
det finns så mycket i butiken!

 

MONT D'OR den fina fondueosten (som bara tillverkas vid den här årstiden) har kommit:

Här finner vi en ljuvlig fransk ost av opastöriserad komjölk! Skorpan är tjock och rosaaktig och dess inre är gult och krämigt. Den doftar av kåda och har en mild, gräddig smak. Varje ost binds om med en remsa av granbark. Den äts naturell eller uppvärmd i ugn. Mont d’Or är en vinterost som inte finns att köpa under våren och sommaren. Den brukar vara färdig för försäljning i oktober månad, då blir det stor premiär i alla franska ostaffärer!

Man klär in träburken i lite aluminiumfolie, prickar skorpan med en gaffel, häller på 1 dl vitt vin och ställer in den i ugnen i 200 grader ca 25 min. Sedan slevas den smälta osten över kokt potatis eller serveras med bröd. Grymt god vintermat!

 

Nyligen fyllde jag på ost från GLADA BONDEN MEJERI i Boxholm:

VITLÖK finns numera också förutom Kryddost, Chili, årslagrad Mästarost och naturligtvis Gräddost.

 

Max & Bien, två innovativa kvinnor från Amsterdam, ville hedra den inhemska Goudaosten och skapade världens första veganska Gouda-ostar! Alla är baserade på bland annat potatisstärkelse, kokosnötolja och topioka (stärkelse från kassavaroten) och produceras i Amsterdam. De är perfekta för alla som vill äta plantbaserad kost, men även för de som är laktosintoleranta. Max & Biens filosofi och ledord för sin produktion av deras prisbelönta veganska ostar är “Kulinariskt, hållbart och näringsrikt” och deras sökande efter ännu bättre lösningar pågår konstant. De har bland annat vunnit priser som “årets godaste produkt”, publikens favorit på The Veggiebeurs event och bästa veganska företag.

Tack vare lagringstiden, hinner smakerna utvecklas fint. En ganska krämig hårdost att servera både på ostbrickan eller som aptitretare med goda tillbehör

I butiken finns två olika smaker.

ÖRTER & VITLÖK Smakfull, aromatisk och oemotståndlig är deras veganost med smak av franska örter och en gnutta vitlök!. Dryckeskompis: ett glas kall öl.

TOMAT & OLIV Med finhackade bitar av svarta oliver och soltorkade tomater samt en nypa oregano, har vi här en härlig, medelhavsinspirerad smakbomb! Dryckeskompis: ett glas rödvin, gärna kylt.

 

Vill pusha lite för en Balsamico som funnits i butiken länge: Balsamvinäger di Modena

Balsamvinäger kan tillverkas överallt men bara i Modena och Reggio Emilia finner du den ursprungsskyddade IGP och DOP balsamicon. Mångårig tradition där kunskapen har ärvts från generation till generation hos ett fåtal tillverkare.

Det är med stolthet vi representerar Acetaia di Sereni för Sverige. En mindre producent med egna odlingar av druvor till sin balsamvinäger och övriga produkter. Nu senast 2021 blev Acetaia di Sereni utnämnd av affärstidningen Forbes som en av 100 Excellente inom mat, vin, hotell och restaurang.

BALSAMVINÄGER IGP GRÖN från Acetaia Sereni är en ren balsamvinäger som följer alla regler för IGP – Indicazione Geografica Protetta (geografiskt skyddad). Balsamvinägern görs på ren druvmust och vinäger och har sedan lagrats minst 1 år på ekfat. Nu är i första hand densiteten som du ska avgöra för att förstå kvaliteten. Acetaia Serenis gröna har en densitet på minst 1,22. Syrahalten är 6 %

Detta är ett mycket prisvärt alternativ för de som vill ha en äkta och god balsamvinäger utan tillsatser. Färgen är ljusbrun och den har en intensiv smak. Den är gjord på Trebbiano och Lambrusco druvor från Serenis egna odlingar. Dessa odlingar ligger väl skyddat från allfarvägarna och ger en ren och fin miljö för dem.

Använd denna balsamvinäger till sallad och i matlagningen.

RISERVA DI FAMIGLIA är en condimento gjord på ren druvmust. Den är sötare än en klassisk balsamico. Långkokad och lagrad på huset Serenis minsta fat. Lagringen ger condimenton en speciell densitet och är sötare än många av husets övriga produkter. Densiteten ligger på 1,33 och en syrahalt på minst 4 %.

Den passar utmärkt till kött, sallader och desserter OCH att doppa Parmesan i!

_________________________________

Ett tips: Titta gärna på Svt play ”Italien med Stanley Tucci” säsong 1 del 6 (i Bologna)
Han är i Modena hos en annan tillverkare av balsamvinäger!
I övrigt en riktigt trevlig och underhållande serie att titta på.
Stanley Tucci reser runt i bl a Italien och pratar och äter mat.

 

MANCHEGO DOP ARTEQUESO10-12 mån Detta är en hantverks Manchego från familjemejeriet Artequeso i Toledo och mjölken kommer från gårdens egna får. Med sin lagring på 10-12 månader blir smaken kraftig med lång härlig eftersmak.Manchego är en hårdost från provinsen La Mancha i centrala Spanien. Osten kan tillverkas av både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk och lagringstiden kan variera mellan ’Fresco’ (färsk ca 2 veckor), ’Semi Curado’ (3 veckor – 3 månader), ’Curado’ (3-6 månader) och ’Viejo’ (minst 12 månader). Det karaktäristiska halmstråmönstret på osten yta kommer sig från korgarna som osten presses i under tillverkningen.

I butiken finns även den pastöriserade, lagrad i 6 månader Manchego jag haft länge.

 

Jag har tagit in en annan Pecorino – det finns många att välja på: PECORINO SARDO REGNO DI SARDENIA

Pecorino tillverkas i hela Italien, denna goding heter Sardo och tillverkas av fårmjölk på Sardinen. En kraftig ost med lite lantlig, syrlig smak. Lagras i minst tio månader. Pecorino är troligen Italiens äldsta ost. Den kombineras ofta med Parmesan i matlagningen och passar utmärkt som en ensam ost till ett kraftigare vin.Ursprungsskyddad sedan 1996.

PASSANDE DRYCK: Medelfylligt vitt och rött vin

 

Jag har även fått påfyllning från OLOF VICTORS i Glemminge.

Sedan tidigare finns ju flera av deras goda marmelader. NY: APELSIN & HAVTORN

Dessutom har jag nu tagit hem Miniknäcke och Knäckesticks från dem. Det har jag inte haft tidigare!

 

© destedesign 2024