Här får Ni ett litet axplock av vad som finns i sortimentet.
Kom gärna in och titta runt i hyllorna,
det finns så mycket i butiken!
10 år i butiken Det blev en trevlig dag i butiken den 1 juni!
Många kom och klurade på frågorna jag hade ställt.
Rätta svar på frågorna:
1 – X butiken har funnits i 17 år
2 – 2 osten Prostinnan kommer från Åland
3 – 1 grundsmaken i drycken Bellini är persika
4 – 1 Västerbottensost tillverkas i Burträsk
5 – X osten Pecorino kommer från Italien
24 personer svarade – 13 st hade alla rätt – av dem drog vi tre vinnare.
De har fått ett meddelande om att de vunnit.
Manchego är en hårdost från provinsen La Mancha i centrala Spanien. Osten kan tillverkas av både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk och lagringstiden kan variera mellan ’Fresco’ (färsk ca 2 veckor), ’Semi Curado’ (3 veckor – 3 månader), ’Curado’ (3-6 månader) och ’Viejo’ (minst 12 månader). Det karaktäristiska halmstråmönstret på ostens yta kommer sig från korgarna som osten pressas i under tillverkningen.
Detta är en hantverks-Manchego från familjemejeriet Artequeso i Toledo och mjölken kommer från gårdens egna får. Med sin lagring på 10-12 månader blir smaken kraftig med lång härlig eftersmak. Opastöriserad
Ursprungsskyddad sedan 1996.
PASSANDE DRYCK: Medelfylligt vitt och rött vin
I butiken finns även en pastöriserad Manchego, lagrad i 6 månader. Jag har fått önskemål om en mer lagrad Manchego, så vi provar, så får vi se vad Ni tycker. Tala gärna om Din åsikt när Du är i butiken.
Havsknäcke - Äntligen tillbaka – har inte gått att beställa på ett tag.
GLUTENFRITT frökex från Nordic Seafarm bakat med 20% svensk tång. Spännande, gott och hållbart!
INGREDIENSER: Majsmjöl, Solroskärnor, Pumpafrökärnor, Linfrö, Sockertång, Rapsolja, Salt.
Till alla Er som har väntat och väntat: nästa Havarti jag tar fram har jag lagrat extra i 6 månader!
Så se till att äta upp det som är kvar av den jag har öppnad – skojar med Er. Men jag vill gärna att den tar slut innan jag öppnar nästa. Det är en tredjedel kvar ungefär.
Havarti Karise är en typisk dansk ost med mycket smak och doft. Den är välkänd och lagras i minst 8 månader. Fetthalt i torrsubstansen 45 %
En ny ost har kommit till butiken Getost Vuoristo Finland
En finsk härlig getost lagrad minst 4 månader, smaken är tydlig med smaker av kola och mesost.
En riktig höjdare om man vill ha en smakrik getost som inte är för torr.
Ge getost en chans! Du som är lite avvaktande inför dem.
En rolig nyhet: Malmö Chokladfabrik blev Bäst i Test i Svenska Dagbladet med sin chokladkaka Master Blend!
”En chokladkaka med tunna rutor och fin färg. Smaken är len och känns rik på kakao. Samtidigt är den lagom söt, lite nötig och med en hint av vanilj och kanel. Den goda eftersmaken dröjer sig kvar och gör att man vill ha mer. Passar perfekt efter maten. Dyrast visar sig vara bäst i detta fall. 70 % kakao, 80 g, 71,95 kr”
OBS: hos Anns Ost eftr. är priset lägre!
I butiken hittar Du även mycket mer från Malmö Chokladfabrik
”Chokladkakor är kanske det mest ikoniska en chokladfabrik gör. De flesta tänker nog på en chokladkaka om någon föreslår choklad och vi förstår varför - det är något oemotståndligt med dessa plattor och de kan varieras i det oändliga. Våra chokladkakor är dessutom särskilt lättillgängliga, eftersom de inte innehåller nötter, gluten, soja eller ägg, så alla ska kunna få njuta av choklad i världsklass.”
Passar på att pusha för en nyinkommen ost ... Som jag berättat tidigare får jag tyvärr inte längre någon leverans av färskost från Sörfennsta. MEN prova denna färskost med vitlök från Frankrike. Den är mycket god!
Le Roulé vitlök är en handrullad färskost med mjukt krämig konsistens, smaksatt med vitlök och ett fint lager gröna örtkryddor på utsidan. Le Roulé introducerades i mitten av 1980-talet. Osten görs enbart av pastöriserad, syrad komjölk och grädde. Att det är en färskost innebär att den inte lagras utan är klar att njutas av direkt.
Kommer osökt att tänka på Magnus Härenstams härliga monolog Verkmästaren i magen.
Citat: ”för f.. för franska vitlöksostar”. Kommer Du ihåg?
Vill slå ett slag för parmigiano (parmesan): Parmigiano Reggiano
En av världens mest kända ostar! Den görs av halvskummad, opastöriserad komjölk där ostmassan värms upp till pastöriseringsnivå vid två tillfällen. Resultatet blir en pastöriserad färdig produkt! Parmigiano tillverkas alltid av en blandning mellan morgon- och kvällsmjölken. Den har en torr, gryning konsistens och en fruktig, ljuvlig smak! Använd den som både dessertost och till matlagning. Den tjocka, hårda skorpan är stämplad med Parmigiano Reggiano som ett äkthetsintyg. Denna har hela 30 – 36 månaders lagring!
Jämför gärna kilopriset med andra parmesanbitar som finns i butiker - man bör ha lagringstiden i bakhuvudet när man jämför… Jag har en prisjämförelse mellan några olika på väggen i butiken.
Det nya sättet att krydda: flytande kryddor med väldigt lång hållbarhet.
Om intresse finns tar jag in fler sorter än ingefära och ramslök!
© destedesign 2024