Här får Ni ett litet axplock av vad som finns i butiken och tips på goda frukostostar som även kan avnjutas på kvällen …
Kom gärna in och titta runt i hyllorna, det finns så mycket mer!

Akaciahonung med tryffel

Italiensk akaciahonung smaksatt med tryffel. Brezzo är ett italienskt familjeföretag sedan 40-talet och har en fantastiskt kännedom om äkta, italienska honung. Prova till en bit ost!

Mrs Darlington´s Mint Jelly

Mintgelé – till Påskens mat

Blu di Bufala, buffelgorgonzola

Buffelost, en favorit i repris!

Quadrello di Bufala, ”Taleggio”

Ytterligare en buffelost väl värd att testa.

Ibérico-skinka

Makalöst fin, skivad Ibérico-skinka i små tapas-bitar. De är fantastiskt fylliga i smaken och smälter på tungan! Från producenten Cerezo i Spanien (åter i lager).

Shezuanpeppar

På begäran!

Landana tomat och oliv

En härlig holländsk ost med smaker från tomat, basilika, oliver och vitlök.

Skottorps Ambrosia Special

En ost som inspirerats av Ambrosiaosten som en gång tillverkades vid Vallberga mejeri i södra Halland.

Det är en kittost med mycket karaktär, både i doft och i smak. Den är mjuk och krämig i konsistensen och kan njutas tillsammans med gott bröd men även som dessertost med ett gott vin och klassiska tillbehör.

Svecia

Svecia är en svensk ost med anor från medeltiden då varje liten svensk by hade ett eget ysteri. Svecian har fått sitt namn av det latinska ordet Suecia som betyder Sverige och är den äldsta representanten för våra svenska osttraditioner. Är troligen Sveriges äldsta ost!

1997 blev Svecia den första svenska matvaran som fick skyddad geografisk beteckning enligt EU:s förordning om geografiskt skydd. Det betyder att den bara får tillverkas i Sverige av svensk mjölkråvara och att tillverkningen ska ske enligt traditionellt recept. Det är också den enda svenska osten vi har med skyddad geografisk beteckning.

Är grynpipig, gräddig och syrlig i smaken. Använd den på frukostsmörgåsen, på ostbrickan eller i matlagningen då den har bra smältegenskaper och ger fin färg.

Gäsene Mejeri

Vår historia är grunden till varför vår ost är som den är. Lite egen och bångstyrig. Full av stark karaktär och sunt bondförnuft. Vi tror på att allt du gör och har varit med om formar dig som person. Precis som den har format oss som mejeri. Som när ni vi gick från ett mycket traditionellt mejeri till att enbart göra det vi idag kan bäst - god lagrad hårdost på egen mjölk med mycket smak och karaktär.

Idag är vi Sveriges minsta mejeriförening som ägs av totalt 28 bönder varav 23 fortfarande är aktiva mjölkleverantörer. Samtidigt är vi ett av få mejerier i Sverige som fortfarande verkar helt på egen hand, från vall till färdig ost. Det mesta har handlat om sunt bondförnuft och hårt arbete, därför har vi också varit tvungna att gå vår egen väg.

Vi hade kunnat flytta vårt mejeri 30 meter och tappat all den smak som gör ost från Gäsene speciell. På mejeriet brukar vi säga att smaken sitter i väggarna och det är ingen lögn. Det tillsammans med att vi har gjort närproducerad ost sedan 1930, våra anställdas omsorgsfulla och noggranna hantverk och vår egensinniga ostmaskin är alla ingredienser för det som gör ost från Gäsene Mejeri så speciell.

Ett litet tips: eftersom ostarna är krämiga och gräddiga, använd gärna trådhyvel eller plasthyvel – så går det lättare.

Port Salut 31%

En verklig klassiker, som lätt känns igen på dess berömda gulmogna färg. Med en mild och riktigt behaglig krämighet, karaktäristisk syrlighet och sälta bjuder Port Saluten på en frisk, nästan fruktig, eftersmak.



Gäsene Special 34%

En välutvecklad delikatessost gjord på svensk mjölk. Fyllig med en mustig smak och inslag av pepprig och nötig karaktär. Osten har en tydlig smörig syrlighet och sälta medan eftersmaken är lång och uttalad. Det är ingen slump att detta är finsmakarnas favorit från Gäsene Mejeri.



Bondmoran 31%

Det är mycket möjligt att detta är vår mest berömda ost. Mogen med tydliga syror och sälta som toppas av en rik krämig eftersmak. Ett måste på frukostbordet och en smakrik favorit med välutvecklad karaktär.



Minimunk 31%

Den här osten ska avnjutas precis som den är. Med en lagringstid på 22 månader är Gäsenes Minimunk 31% en fullt utvecklad delikatessost med kraftfull smak. Konsistensen är mjuk och har en angenäm strävhet, knastrighet och lång rik eftersmak. Helt enkelt en stor ost i litet format.



Gäsene Special 17%

Kanske vår häftigaste magra ost. Något pepprig med en nötig karaktär och lång tydlig eftersmak. Den här osten kan avnjutas även med gott samvete för den som bryr sig om sånt.



Bondmoran 10%

Vår magra variant av Gäsene Bondmora har en låg fetthalt och är långt ifrån vad en ost på 10 % brukar vara. Den har en underbar krämig konstisens, mycket smak som flörtar hejvilt med smaklökarna. Faktum är att den har samma lagringstid som originalet samtidigt som det är vår magraste ost.



Jarlsberg

En hyvelost med mellanhård konsistens. Smaken är aromatisk, rik, nötaktig och söt. Passar som pålägg, men också till mellanmål eller matlagning. Jarlsberg är en av Norges största exportvaror med USA som huvudmarknad.



Blu Alp

En relativt mild blåmögelost. Gräddig och salt med jämn spridning av få, lite större mögelsporer. Lättskuren och lagom hård i konsistensen.



Lady Capra

Fantastiskt fin, god och krämig Gorgonzolakusin på getmjölk!



Bergslagspraliner

Med mycket kärlek, härlig glädje och många skratt tillverkas deras smakrika praliner och andra läckerheter av choklad. Bergslagspraliner använder uteslutande äkta varor och alla produkter är laktosfria. De använder så mycket ekologiska produkter som det är möjligt.

Chokladtoppar

Kärt barn har många namn, mums mums, skumboll, gräddboll osv. De består av en bakad botten gjord av ekologiskt mandelmjöl, socker och ekologisk äggvita.

På den spritsas en massa bestående av socker, glukos och ekologisk äggvita. Smaksatta med ekologiska blåbär, hallon och lingon från våra skogar i Bergslagen.

Överdraget består av vår 70% kvalitetschoklad.



Vegopraliner

Tillverkade av 70% choklad, havregrädde, kokosolja och olika smaksättningar, tillsätter inte något eget socker.

Passar alla som är diabetiker, äter enligt Lchf, vill undvika socker, alla som av någon anledning avstår från mjölkprodukter och alla som ÄLSKAR mörk choklad.



Filosticks

Härligt krispiga, frasiga och nyttiga filosticks som passar att ätas som de är, som ett tilltugg till måltiden eller på ostbrickan. Variera fredagsmyset och njut dem med gott samvete som ett smakfullt snacks tillsammans med en dippa eller några ostar. Sticksen från Lazaridis bakas på filodeg och är veganska (fria från palmolja, mjölk och ägg).



Glutenfria kex

Här har vi ett riktigt gott glutenfritt kex! De är gjorda på majsmjöl, sojakli och tapioka och är fria från vete, gluten och mjölkprodukter. Med sin härligt tunna och krispiga stil passar de utmärkt till ostar och annat gott!



Sherryvinäger

Sherryvinäger från franska Clovis, specialiserade på vinäger sedan 1976.
God till sallader, såser, grytor och soppor.



Balsamico

Vildhonung balsamico Verlaque är en mörk balsamvinäger från Modena som blandats noga med druvvinäger från Sydafrika och försiktigt tillsatt Fynbos honung. Kraftig i konsistensen, kombinerar sötma och syra med en tydlig honungseftersmak
Fynboshonung kommer från vildblommor som växer i de regnrika delarna av Western Cape regionen.

Tips! Prova i marinader. Pensla på kött eller fågel innan stekning. Använd till en carpacchio. Blanda med olivolja och få en dipp för grönsaker eller till en bit bröd. Testa på glass med färskskuren frukt!



Havskräftsoppa

Värm soppan försiktigt, tillsätt 2dl grädde och servera med ett gott surdegsbröd.

Ingredienser:
Havskräftsbuljong (vatten, havskräftsskal (60%), fiskskrov, musslor, morötter och lök), vitvin (sulfiter), lök, selleri, purjolök, morötter, potatis, vitlök, tomatpuré, salt, timjan, fänkålsfrön, lagerblad, paprika, curry, cayennepeppar, vitpeppar.



Marmelad Paprika, hallon, peppar

Passar utmärkt tillsammans med ostar, främst tvättade ostar och hårdostar.
Från Frankrike.



© destedesign 2018