Här får Ni ett litet axplock av vad som finns i butiken. Kom gärna in och titta runt i hyllorna, det finns så mycket mer!

Beemster Royaal är en av de utvalda ostarna som serveras vid Kungliga hovet i Nederländerna.

Royaal Grand cru är, precis som resten av Beemster-gänget, tillverkad av komjölk från korna som betar i de nederländska poldrarna. Det är en exklusiv och karaktärsfull gourmetost som lagras i minst ett år, fast och smidig i konsistensen med en härligt rik och robust smak.

 

Red Fox är en långlagrad (14-18 mån) engelsk Red Leicester som påminner om Cheddar.

Osten är gjord på pastöriserad komjölk och har en kraftfull smak och färg.
Tärna upp och ät som tilltugg eller lägg på hamburgaren.

 

Rostade och saltade marconamandlar från Spanien.

Med sin söta mjuka smak och höga kvalitet anses den av många vara den finaste mandeln i världen.
Perfekt att ha som tillbehör till ostbrickan eller bara äta som de är!

 

Sedan 1989 har vi tillverkat osten Bredsjö Blå, en blåmögelost på mjölken från våra ostfriesiska mjölkfår.

Osten Bredsjö Blå produceras av egen fårmjölk med Roquefortemögel. Osten är pasteuriserad och lagras ca ½ och 1 år. Fylligheten och rundheten ökar med åldern. I yngre ostar är mögelsmaken oftast mer framträdande, för att sedan balanseras med smak av lagrad ost och kittpåverkan från ytan med stigande ålder.

Det är hela tiden variationer mellan ystningarna eftersom vi gör den helt hantverksmässigt. Många saker påverkar det slutgiltiga resultatet: vilka grödor fåren äter, ens egen sinnesstämning, tiden på året, spänningar i luften (åska vänder upp och ned på det mesta).

Mjölken varierar också under året eftersom fåren lammar ganska samlat under vårvintern. I början av mjölkningsperioden har mjölken ca 4% fett- och proteinhalt och stiger successivt under sommaren till 8-10%. Detta har såklart stor inverkan på ostens karaktär.

“Krämig och smakrik, en lagrad indiviudalism. Här bjuds substansen av en konverterad sommaräng omhändertagen av galen och envis proffessionalism." Carl Jan Granqvist

 

Beskrivning

Provtestad 2019-09-16 Linköping
Osten producerad dec-18 och framhäver en tydlig emmentaler smak som sitter kvar länge i munnen. Viss känning i gommen uppnås. Sältan något lägre en tidigare batch men det beror på lagringstiden. Inga aminosyror kan ses med ögat ännu men osten är klart smakrik. / Provtag: Mats Norin

Mest känd är väl emmentalern under namnet schweizerost. Just den finska emmentalern har vunnit flera osttävlingar och tagit tre guld vid ostvärldsmästerskapen i USA.

Emmentalern har en torr och något kornig konsistens, som blir lite blöt när den är vällagrad. Vid ålder har den en välbalanserad sötnötig smak. Vår emmentaler köper vi från Valio i stora block som sedan lagras vidare, vi försöker att hålla en ålder på minst 9 månader som gör den till vällagrad. Valios egna lagringar på emmentaler är blå=3månader, röd=6 månader och svart=9 månader. Servera finsk emmentaler tillsammans med päron på ostbrickan eller använd den i ostfondue.

Innehållsförteckning

Ingredienser: Pastöriserad KOMJÖLK, salt, syrningskultur, surhetsreglerande medel (E509) laktosfri, icke animaliskt löpe.

 

Komjölk, Pastöriserad, Vegetabiliskt koaguleringsmedel. På 2018 års upplaga av World Cheese Awards, världens största osttävling, tilldelades den danska osten Primeo med en Supergold-medalj och kom på en sjundeplats av de totalt 3470 deltagande ostarna.

Här har vi en lagring på 12 månader, vilket ger en härligt fyllig smak och fina kristaller! Smaken har inslag av både Gruyère och Parmesan, men med mer krämighet. Den produceras av det 60-årsjubilerande Nørups Mejeri på Jylland och har skapats av mejeriägaren Jens Riis Beierholm Poulsen, vars bäste vän har mejeri i norra Italien, där även bakteriekulturen till osten har sitt ursprung.

 

Åter i kylskåpet – efter ett längre uppehåll (leverantören har inte haft den hemma)!

Makalöst fin, skivad Ibérico-skinka i små tapas-bitar. De är fantastiskt fylliga i smaken och smälter på tungan!
Från producenten Cerezo i Spanien.

 

Orodeal betyder guldet från Algarinejo. Orodeal kommer från Granada och är ett kooperativ med oliver från många små odlare.

Olivolja extra virgin från Orodeal är en elegant och fyllig olivolja. På sluttningarna av västra Granada finner du odlingarna. Ofta så branta att oliverna måste handplockas.

Orodeal består av lokala varianter av Picual och Hoijablanca oliver.

 

Här har vi den absoluta världsklassen bland olivoljor!

Den är ofiltrerad, vilket innebär att det är olja från de allra första pressningen. Det ger betydligt mer smak och en underbar färg åt olivoljan. Aubocassa är en tuffare variant som kommer från Mallorca. Den har en tydlig gräsighet, helt underbar!

 

PS minns att det finns ett raclettejärn att låna i butiken – och naturligtvis racletteost att köpa…DS

 

© destedesign 2020